Muistomitali ja elokuva

 

Muistomitali

Professori Erik Bruun on muotoillut Suomen marsalkka Mannerheimin syntymän 140-vuotisjuhlan kunniaksi muistomitalin, joka on aitoa hopeaa.

Mannerheim-mitalia suositellaan pidettäväksi kotona arvokkaalla paikalla tai kannettavaksi kansallisissa juhlatilaisuuksissa yksin tai vastaavien merkkien kanssa. Muistomitalia ei kanneta arvomerkkien kanssa.

Mitali on kansalaisten kiitollisuuden osoitus itsenäisyytemme rakentajille ja puolustajille. Muistomitalia kutsutaan jetoniksi. Jetoneita annettiin tsaarinajan armeijassa ja Euroopan hoveissa merkittävän tapahtuman tai merkkihenkilön kunniaksi.

Muistomitalia ei ole enää myynnissä.

 

Elokuva

Yhdistys teki aloitteen Mannerheimin elämää ja samalla itsenäisen Suomen ja suomalaisten vaiheita kuvaavan suurelokuvan aikaansaamiseksi. Yhdistys tuotti elokuvan käsikirjoituksen, jonka kirjoitti kokenut dramaturgi ja monien elokuvien sekä näytelmien kirjoittaja, Tampereen Teatterin johtaja Heikki Vihinen. Elokuvan ohjaajaksi pyydettiin Suomen kansainvälisin elokuvaohjaaja Renny Harlin.

Tarkoitus oli aikaansaada ensimmäinen Suomen tasavallan presidentistä tehtävä suurelokuva. Marsalkka Mannerheim oli sotiemme arvostettu ylipäällikkö ja vuoden 2004 kansallisessa yleisöäänestyksessä hänet valittiin kaikkien aikojen suurimmaksi suomalaiseksi. Elokuva olisi ollut myös kunnianosoitus kaikille Suomen itsenäisyyden luojille ja puolustajille.

Elokuvan suunniteltiin olevan kestoltaan 2-3 tuntia pitkä kokoillan elokuva ja se oli tarkoitus kuvata useilla alkuperäisillä tapahtumapaikoilla Suomessa (muun muassa Louhisaaressa, Fiskarsissa, Helsingissä ja Haminassa), mutta myös Pietarissa, Varsovassa, Pariisissa, Lontoossa ja Ranskan Rivieralla.

Elokuvan tuotanto ajautui kuitenkin vaikeuksiin, eikä se valmistunut. Elokuvan käsikirjoitus on Champion of Liberty ry:n omistuksessa ja hallussa. Uutta tuotantoa ei ole suunnitelmissa.